Fotoğraf, edebiyat, sanat... Lütfi Özgünaydın
Fotoğraf, edebiyat, sanat... Lütfi Özgünaydın
Her ay bir yazarın 40 fotoğrafının ilk gösterimini İstanbul Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği(İFSAK)’ta yapan fotoğraf sanatçısı Lütfi Özgünaydın, 3.cü buluşmayı önceki gün Feridun Andaç ile gerçekleştirdi.
Yazar, eleştirmen Feridun Andaç’ın evinde, çalışma masasında, kütüphanesinde, İstanbul’un çeşitli mekânlarında çekilen fotoğrafların gösteriminin ardından edebiyat ve yazarlık bağlamındaki söyleşiye geçildi.
Özgünaydın’ın, “Fotoğrafla geleceği taşımak, yalın ve net mesaj vermesiyle evrensel dili de yakalamak mümkündür, fotoğrafçı içinde bulunduğu çağın görsel yazarıdır” savıyla başlayan söyleşide Andaç, Fotoğraf sanatının ülkemizde paylaşma, etkileme boyutundan çıkamadığını, toplumun geneline benimsetilemediğinden yakındı.
Andaç, bu sanatın kişide, toplumu görme biçimine, bağımsız iş yapma yetisine, dış dünyayı kavrama becerisine sahip olmak bağlamında önemini ifade ederek, “Fotoğraf, edebiyatta görsel hafıza için gereklidir” dedi.
Deneme, öykü, roman, araştırma, inceleme dalında 69 kitap ve birçok ödülün sahibi olan Andaç, kütüphanesinde tam 35.000 adet kitap olduğunu, sanatı öğrenme sürecinde sabırla yol alınması gerektiğini de belirterek, “Eski usta çırak eğitimi neredeyse kayboldu, üretmeyen sadece tüketen bireyler giderek mesleksizleşti” diyerek Erzurum’da fotoğraf, resim, heykel atölyesi bulunan bir ortaokulda resim öğretmeni Fuat İğdebeli şükranla andı.
Söyleşi sonunda İFSAK adına Yönetim Kurulu Başkanı Tanju Akleman, Özgünaydın ve Andaç’ı kutlayarak projeye evsahipliği yapmaktan duydukları mutluluğu ifade etti.
Kaynak: Cumhuriyet Gazetesi
© Yalcin Cakir Photography
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na tabidir © TIKLA
Paylaşabilirsiniz;
Tweet