GÜNCEL
Işıkla Resmedenler 10; Ali Öz kitabı yayınlandı
Işıkla Resmedenler 10; Ali Öz
Işıkla Resmedenler 10; Ali öz kitabı yayınlandı
Foto muhabiri Ali Öz’ün hayatını ve fotoğraf yaklaşımını anlatan ve Tekin Ertuğ tarafından kaleme alınan “Işıkla resmedenler 10” adlı kitap Alter Yayınevi tarafından yayımlandı.
Tekin Ertuğ “IŞIKLA RESMEDENLER’’ kitap serisinde kapsamında çıkan kitabın önsözünde Ali Öz’ün 37 yıldır fotoğraf çektiği anlatılıyor. Ali Öz, kitapla ilgili olarak, “Ülkenin içinde bulunduğu çalkantılı ortamda siyaset, fotoğraf ve foto muhabirliği üzerine anlamlı bir çalışma oldu. Hatta bu çalışmaya ‘Bir foto muhabirinin ders notları’ bile diyebiliriz.” diyor.
Ali Öz, nesnel olarak kalmadığını söylediği foto muhabirlik mesleğini idealistçe yapmayı düşünen gençlere örnek olmasını dilediği kitabın önsözünde “Ben yalnızca fotoğraf çekmekten mutlu oldum ve onu yaptım. Hiçbir çalışmama proje niyetiyle başlamadım, ürettikçe üretim fazlamı insanlarla paylaştım. Paylaştıkça da çoğaldım. Okul yıllığındaki yazımda söylediğim gibi, ‘En çok insanları sevdim, en çokta onlarla kavga ettim, onların yabancılaşmışlıklarına ve tutsaklıklarına tahammül edemedim, karanlık odada agrandisörden süzülen ışıkta insanı gördüm’ Kıblem her şeye rağmen hep insan oldu. Okulda fotoğraf hocalarımızın bana ilk öğrettiği cümle “Fotoğraf ışıkla yazı yazma sanatıdır”. Ben de hayatım boyunca ışığın ve insanın peşinde oldum.” diyor
Kesin sayısını bilmediği arşivinde yaklaşık 500 bin kare dia, siyah beyaz fotoğraf ve 500 bin kare de dijital fotoğraf olduğunu anlatan Öz, en büyük hayalinin “Türkiye Politik Belgeseli’’ kitabı olduğunu söylüyor.
310 sayfalık kitabın arka kapağında fotoğraf ustalarından Ali Öz’le ilgili görüşler de bulunuyor.
Işıkla Resmedenler 10; Ali Öz; Alter Yayınevi
Ali Öz Kimdir?
Ankara Siyasal Bilgiler Basın Yayın Yüksek Okulu Radyo Televizyon Bölümü Mezunudur.
Fotoğrafa 1979 yılında elindeki kısıtlı para ile edindiği bir makine ve bir agrandizör ile başladı. Fotoğrafı kendisine en yakın iletişim aracı olarak gördü ve düşüncelerini şöyle özetledi, yıllar önce yapılan bir söyleşide: “İnsan açlığa katlanabiliyor, ama sevgisizliğe, tutkusuzluğa ve amaçsızlığa katlanamıyor. Benim de insan sevgimin odaklandığı en dolaysız ve en somut sesleniş aracım oldu fotoğraf sanatı”
Gençlik yıllarında sosyal politika alanlarında uzun süre çalıştı, kooperatifler ve sendikalarda geçirdiği yıllar kendine özgü görüşlerinin oluşmasında etken oldu.
Daha sonra basın fotoğrafçılığına gönül veren Ali Öz çalışma enerjisi ve özverisiyle bir çok meslektaşını etkilemiştir. Kendi deyimi ile politik belgesel fotoğraf çeker ve bunu bir görev haline getirmiştir. Bu nedenle Türkiye’deki her toplumsal olayda onu görmek mümkündür.
Yaşama dair ne varsa belgeleyen Ali Öz, bazen kızgın güneş altında, bazen de dondurucu soğukta özellikle toplumsal olaylarda ağır işçi gibi çalışan foto muhabirlerini, kameramanları ve gazetecileri de objektifi ile ölümsüzleştirmeyi ihmal etmedi. Onun bu çalışması yirmi yılını verdiği basın fotoğrafçılığı alanında kimi zaman komik, kimi zaman düşündürücü olan olayları kapsamaktadır.
Işıkla Resmedenler 10; Ali Öz; Alter Yayınevi
Ali Öz, tutku ile bağlı olduğu gazetecilik mesleğinin doğru ve iyi yapılması halinde yaşantımızda önemli bir yeri olan ulvi bir meslek olduğuna her zaman içtenlikle inandı.
Yurt içinde ve yurt dışında sergiler açan ve dia gösterileri yapan Ali Öz’ün fotoğraf dalında aldığı pek çok ödülü vardır. Sırasıyla Nokta, Güneş, Milliyet, Cumhuriyet, Aktüel, Tempo ve NTV Mag dergisinde çalışmıştır. Halen serbest foto muhabirliği yapmaktadır